بیماری سالک
سالک یک بیماری ناشی از انگلی از نوع لیشمانیا (Leishmania) است و از طریق نیش و گزش انواع خاصی از پشهها گسترش مییابد.بیماری سالک در بسیاری از کشورهای معتدل و گرمسیری جهان وجود دارد. عامل بیماری سالک بیشتر در کشورهای هند، بنگلادش، نپال، سودان، اتیوپی، افغانستان، الجزایر، ایران، عربستان سعودی، سوریه، برزیل، کلمبیا، پرو و بولیوی رواج دارد.
درمان سالک
انتخاب روش درمان در صلاحیت پزشک متخصص پوست مو است. بهتر است هم زمان از چند روش بهره گرفته شودتا از ایجاد مقاومت دارویی جلوگیری شود.داروهای موثر به اجمال عبارتند از : تزریق آمپول گلوکانتیم در حاشیه زخم، سرمادرمانی یا کرایوتراپی ، تزریق عضلانی آمپول گلوکانتیم و پمادپارومومایسین.
-
تزریق کورتیکواستروئید
برای درمان برخی از زخمهای کلوئید از روش تزریق کورتیکواستروئید استفاده میشود. برای کاهش هر گونه تورم (التهاب) در جای زخم و مسطح کردن آن، تزریقهای کوچک و متعددی در محل جای زخم انجام میشود. بسته به نوع جای زخم، ممکن است لازم باشد تزریق تکرار شود. تزریقها معمولاً در سه نوبت، در فواصل چهار تا شش هفتهای، انجام میشوند تا واکنش بدن نسبت به آنها ارزیابی شود. گاهی اوقات اگر جای زخم در حال بهبودی باشد، درمان برای چندین ماه ادامه
-
درمابریژن
با سایش سطح پوست نیز میتوان اسکارهای برآمده، فرورفته یا هیپرپیگمانته را درمان کرد. در این روش بافت، رنگ و عمق اسکارها تغییر داده می شود که این باعث می شود آنها در بافت اطرافشان محو می شوند. در اینجا تکنیک پاکسازی به نوع ضایعه پوستی بستگی دارد. هدف این روش، هم سطح کردن هرگونه پستی و بلندی پوست با بافت اطراف آن است. عمق درمابریژن به عمق اسکار بستگی دارد. البته، درمابریژن نباید از درم شبکه ای فراتر برود زیرا در غیر این صورت اسکار یا هیپوپیگمنتاسیون بزرگتری ایجاد می شود.
-
عمل جراحی برای از بین بردن جای زخم سالک
گاهی اوقات عمل جراحی میتواند ظاهر جای زخم را بهبود بخشد. از این روش میتوان برای موارد زیر استفاده کرد:
- تغییر موقعیت جای زخم
- تغییر اندازه و یا شکل جای زخم
- آزاد کردن جای زخمهای سفت و محکمی که در نزدیکی مفاصل قرار دارند و میتوانند حرکت مفاصل را محدود کنند
-
ترمیم جای زخم با لیزر
این روش درمانی منجر به حذف سلول های رنگدانه روپوست قدیمی می شود و در عین حال با نفوذ زیاد به پوست عمیق تر جای زخم ها و چین و چروک های نمایان را کاهش می دهد. در هر جلسه لیزر درمانی 20 تا 25 درصد از سطح پوست مورد هدف قرار می گیرد. تعداد جلسات درمانی توصیه شده بین 3 تا 6 جلسه است و به مشکل پوستی و شدت بیماری بستگی دارد. عموما جلسات درانی با فاصله های چهارهفته ای انجام می شوند و نتایج بهینه تقریبا دو تا سه ما پس از درمان نمایان می شوند.