پتوز یا افتادگی پلک چیست؟
به فرو افتادن پلک بالا در یک چشم و یا هر دو چشم افتادگی پلکPtosis) ) میگویند. افتادگی پلک در برخی از موارد ممکن است خیلی شدید باشد، به طوری که بینایی فرد را مختل کند. این عارضه ممکن است به دلایل مختلفی برای کودکان و بزرگسالان پیش بیاید. خبر خوش اینکه این بیماری درمان دارد و عمل بلفاروپلاستی یا همان جراحی پلک برای رفع این افتادگی انجام می شود.
دلایل افتادگی پلک
افزایش سن: با بالا رفتن سن چین و چروک های اطراف چشم بیشتر می شود و پوست اطراف چشم شل می شود. همین امر به مرور زمان باعث افتادگی پلک و پتوز می شود.
جراحی چشم: ممکن است افتادگی پلک بعد از یک عمل چشم مانند عمل آب مروارید، لیزیک، قرنیه و.. اتفاق بیفتد.
سانحه و حوادث: یکی دیگر از مواردی که میتواند باعث ایجاد افتادگی پلک شود عوارض ناشی از تصادف رانندگی و حوادث شدید است. به طوری که ممکن است عصب های فرد را به صورت موقتی و یا حتی دائم فلج کند.
ژنتیک: یکی از علل افتادگی پلک در سنین پایین تر، ممکن است ژنتیک باشد. اگر در کودکی نشانه های افتادگی پلک وجود داشت، باید هرچه زودتر درمان را انجام دهید چرا که این بیماری اگر دیر درمان شود ممکن است موجب تاری دید و یا تنبلی چشم در کودک شود. یک جراحی ساده، مشکل را برطرف میکند.
سکته و تومورها: سکته می تواند عملکرد بعضی از اندام ها را دچار اختلال کند. امکان دارد، بعد از سکته فرد به بیماری پتوز دچار شود.
تومورها هم با اختلال های عصبی که برای فرد به وجود میآورند، میتوانند موجب افتادگی پلک شوند.
در واقع افتادگی پلک، بیشتر به دلیل ضعیف شدن عضله ی پلک و نازک شدن آن، اتفاق می افتد. کسانی که عادت دارند چشمهای خود را بیش از اندازه مالش میدهند و یا از لنزهای متعدد استفاده می کنند، نیز مستعد ابتلا به این عارضه می باشند.
نشانه های افتادگی پلک چیست؟
یکی از نشانه های بارز افتادگی پلک، این است که پلک بالا در یک چشم و یا هر دو چشم حالت طبیعی نداشته باشد و افتاده به نظر برسد. گاهی اوقات با ایستادن در جلو آینه به راحتی می توانید این مشکل را تشخیص دهید و یا با نگاه کردن به عکس های قدیمی خود و مقایسه کردن آنها با حال، متوجه این موضوع می شوید.
پیشگیری از افتادگی پلک
همانطور که گفتیم ممکن است افتادگی پلک به دلیل ژنتیک و اکتسابی باشد. در اینصورت متاسفانه هیچ راه پیشگیری وجود ندارد. ولی یک سری دستورالعملهای کلی در مورد افتادگی پلک وجود دارد که در زیر به آنها می پردازیم:
رژیم غذایی کم نمک و کم چربی می تواند به پیشگیری از این بیماری کمک کند.
از قرار گرفتن زیر نور مستقیم، تا جایی که می توانید خودداری کنید.
مرتباً از کرم ضدآفتاب و کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید.
تا جایی که میتوانید نورهای مصنوعی را کم کنید. در نور کم مطالعه نکنید. از موبایل و لب تاب مخصوصاً در شب کمتر استفاده کنید.
درمان افتادگی پلک
راه های متعددی برای از بین بردن چین و چروک های دور چشم و افتادگی پلک وجود دارد. مانند استفاده از کرم ها، ماساژ، داروهای موضعی.
ولی ممکن است بعضی از افراد از این روش ها نتیجه مطلوب نگرفته باشند و به دنبال راه های موثر تر و سریع تری باشند، در این صورت به شما جراحی پلک ها، پیشنهاد می شود. البته باید با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
جراحی پلک یا همان بلفاروپلاستی
جراحی پلک یا همان بلفاروپلاستی یک جراحی کم عارضه است، که در آن چربی های اضافه ی اطراف پلک به همراه پوست اضافی آن، با دقت و ظرافت، توسط پزشک متخصص برداشته می شود. پزشک به وسیله ی برش های بسیار کوچک این چربی ها را تخلیه می کند. البته ممکن است جراحی پلک، به وسیله ی اشعه ی لیزر هم انجام شود.
در بیشتر موارد این عمل به صورت سرپایی و با بی حسی موضعی انجام می شود. در این عمل بی حسی موضعی، بهتر از بیهوشی است. زیرا پزشک می تواند عمل پلک ها را زمانی که چشم بیمار باز است، به بهترین شکل ممکن انجام دهد.
می توان بلفاروپلاستی را یکی از روشهای مطمئن جوانسازی صورت، به شمار آورد.
جراحی پلک عوارض خاصی ندارد. فقط ممکن است بعد از عمل برای مدت زمان کوتاهی، پلک هایتان ورم و پف داشته باشد و آبریزش چشم داشته باشید، که امری طبیعی است و بعد از دو هفته برطرف می شود. بهتر است بعد عمل، پلک ها را به خوبی پاکسازی کنید. قطره و پمادهای چشمی را به طور مرتب استفاده کنید. هنگام بیرون رفتن از خانه از ضد آفتاب و عینک استفاده کنید.
مزایای عمل بلفاروستی
در این روش چین و چروکهای ظریف اطراف چشم از بین می روند و افتادگی پلک ها برطرف میشود.
کسانی که چشم هایشان پف دارد میتوانند با این عمل زیبایی پف پلک و ورم زیر چشم شان را درمان کنند.
موجب بهبود شادابی پوست و جوان تر شدن افراد می شود.
افراد خیلی سریع به نتیجه ی دلخواهشان می رسند.