لایه برداری از پوست چیست؟
در لایه برداری از پوست، لایه های بیرونی و آسیب دیده پوست برداشته می شوند.حاصل این فرآیند، پیدایش پوستی جدیداست که به مراتب زیباتر و شفاف ترازپوست آسیب دیده قبلی است. با گذشت زمان و در نتیجه عواملی مثل افزایش سن، آسیب ها و عوامل محیطی،پوست انسان دچارکدورت وتیرگی شده و شفافیت ودرخشندگی قبل رانخواهدداشت،درضمن پوست، به مرورزمان پیر میشود و خشکی،چین و چروک، لکه های پیری و اختلالات رنگدانه ای،شلی وافتادگی پوست،باعث بروزتغییرات نامطلوب درپوست می شود. لایه برداری یاResurfacing برای متوقف کردن ومعکوس کردن علائم پیری و Ageing پوست انجام می شود.درمواردی هم آسیب هایی مانند آکنه یاجوش،زخم ها،بیماریهاودستکاری پوست باعث ایجادضایعاتی درسطح پوست می شوندکه برای درمان آنها،لایه برداری پوست انجام می شود.
برای انجام روش های لایه برداری از پوست به چه کسی باید مراجعه کرد؟
در حال حاضر بیش از ده ها روش لایه برداری وجود دارد. در اغلب این روش ها ردپای مدرن ترین تکنولوژی های روز دنیا به چشم میخورد اما عاملی که بیش از همه نتایج به دست آمده را تحت الشعاع قرار میدهد، تخصص و کاردانی تیم متخصص پزشکی و زیبایی است که این روش ها را اجرا میکنند. این امر هم در مورد روش های غیر جراحی و هم جراحی های پلاستیک صدق میکند.
روشهای لایه برداری از پوست
- لایه بردارهای لیزری پوست
- لایه بردارهای شیمیایی
- میکرودرم ابریژن
- درم ابریژن
- میکرونیدلینگ
جوانسازی صورت بدون نیاز به عمل جراحی شامل تزریق ژل یافیلر (fillers) ،
تزریق بوتاکس، میکرونیدلینگ،میکرو درم ابریژن، لایه برداری لیزری و لایه برداری شیمیایی پوست میباشد بسیاری از پزشکان این روش ها را با هم ترکیب میکنند تا به نتایجی ماندگار و مطلوب دست یابند.
لایه برداری پوست (Resurfacing) با استفاده از لیزر
لایه برداری لیزری، یکی از بهترین و مؤثرترین روشهای لایه برداری و بازسازی پوست است که با پیشرفت های چشمگیر دستگاه های لیزر، تا حد زیادی جایگزین روشهای قدیمی تر مثل پیلینگ شیمیایی شده است.
لیزر در طب زیبایی کاربردهای متعددی دارد،بعضی ازمهمترین موارداستفاده ازلیزر عبارتنداز:
• کاهش چین و چروک های ریز و سطحی پوست
• درمان لکه های قهوه ای رنگ، قرمزی (تلانژکتازی، روزاسه، خال های عروقی و…) وسایر اختلالات رنگدانه ای پوست
• رفع شلی و افتادگی پوست و کمک به تولید کلاژن های جدید (کلاژن ریمادلینگ)
• کمک به درمان اسکار آکنه و جای زخم

لیزرهای مورد استفاده در جوانسازی پوست، به دو دسته لیزرهای تخریبی و لیزرهای غیر تخریبی تقسیم می شوند:
لیزرهای تخریبی (Ablative)
لیزرهای تخریبی به پزشک امکان تخریب ،برش و انعقاد بخشهای مورد نظر بدون آسیب به سایر سلول های پوست را می دهد و با تحریک فرآیند ترمیم و بازسازی، پوست را وادار به تولید سلول های جدید و بازسازی میکنند.
عمق نفوذ و وسعت تخریب این لیزرها، توسط پزشک تنظیم می شود. در واقع پزشک با در نظر گرفتن خصوصیات پوست شما، مشکلی که به خاطر آن به کلینیک زیبایی مراجعه کرده اید و انتظارات شما، نوع لیزر و پلان درمانی مناسب را تعیین میکند.
این روزها بیشتر پزشکان زیبایی از لیزر فرکشنال ،استفاده میکنند. این نوع لیزر، سطح پوست را به هزاران منطقه تقسیم کرده و یک در میان ستون هایی از تخریب برنامه ریزی شده را در ضخامت پوست ایجاد می کند. به این ترتیب دوران نقاهت و التیام پوست به حداقل می رسد و عوارض ناخواسته ای مانند لک و قرمزی بعد از لیزر بخصوص در پوست های سبزه، که با لیزرهای قدیمی (traditional) ممکن بود ایجادشود، به حداقل می رسد.
لیزرهای غیرتخریبی (Non-Ablative)
این لیزرها پوست را تخریب نمیکنند و به همین خاطر به لیزرهای غیر تخریبی شهرت دارند. این نوع لیزرها لایه های زیرین سطح پوست را گرم میکنند تا کلاژن های جدید شکل گیرد و پوست رنگ، ثبات و استحکام طبیعی خود را بازیابد.
زمان رسیدن به نتایج مطلوب در این نوع لیزرها نسبت به لیزرهای تخریبی، تدریجی و کند است اما نیازی به طی کردن دوران نقاهت ندارد. لایه برداری لیزری پوست میتوانند شکل ظاهری پوست را بهبود بخشند، نتایج درمانی دوام و تأثیر شگفت انگیز و چشمگیری دارد اما نباید فراموش کنید که این نتایج یک شبه به دست نمیآیند. چند ماه زمان لازم است تا تأثیر رشد سلولها و ساخته شدن کلاژن های جدید چهره واقعی خود را نشان دهد.
لایه برداری شیمیایی یا Chemical Peeling
یکی دیگر از راه های لایه برداری از پوست استفاده از محلول های شیمیایی است. این محلول ها روی لایه های خارجی پوست استفاده شده و باعث ازبین رفتن وریزش آن می شوند. لایه برداری شیمیایی در مطب و توسط پزشک یا کارشناس زیبایی یا پرستار آموزش دیده و مجرب انجام میشود. در این روش بر روی پوست محلولی مالیده میشود و برای مدت زمان مشخصی بر روی پوست میماند. در روزهای آتی لایه های پوست به مرور پوسته پوسته میشوند و میریزند.
لایه برداری شیمیایی درچه مواردی استفاده می شوند؟
باورودتکنولوژی های جدیدبه طب زیبایی،استفاده از لایه برداری شیمیایی یا پیلینگ تاحدزیادی کاهش یافته است. امادرگذشته پیلینگ درمواردزیرانجام می شد:
• لکه های پیری، اختلالات رنگی، لکه ها و خال ها
• چین و چروک های ریز و سطحی پوست
• اسکارآکنه وجای زخم
• شلی وافتادگی پوست
• بعضی از انواع کراتوزها وتومورهای پوست
لازم به ذکراست که به علت احتمال عوارض ناخواسته مثل لک شدن پوست،آسیب به پوست سالم و… همینطور با وجود روش های کم خطر تر و موثر تری مثل لیزر، میکرونیدلینگ و میکرودرم ابریژن،امروزه از این روش،کمتراستفاده می شود.