پرمویی در زنان
رشد موهای زائد یک مشکل جسمی-روحی است. یعنی علاوه بر این که به زیبایی فرد خدشه وارد می کند حس زنانگی او را نیز تهدید می کند.اغلب می بینیم که خانم ها از رشد فقط چند تار مو بر روی چانه یا گردن خود در عذاب هستند . بهترین و تنها راه حل برای پرمویی در زنان لیزر موهای زائد می باشد. امروزه لیزر موهای زائد بیش از پیش طرفداران زیادی پیدا کرده است.
به طور طبیعی در بدن زنان نیز هورمون های مردانه به میزان کم از تخمدان ها و غدد فوق کلیه(آدرنال) ترشح می شود. افزایش تولیدهورمون های مردانه در زنان باعث ضخیم شدن موهای کرکی صورت و گردن می شود. بیماری ها یی که این حالت را ایجاد می کنند عبارتند ازسندرم تخمدان پلی کیستیک ، پرکاری مادرزادی غدد فوق کلیه وبندرت تومورهای تخمدان یا غدد فوق کلیه.
جالب ان است که شدت پرمویی با میزان هورمون مردانه ارتباط مستقیم ندارد. خانم هایی که میزان هورمون مردانه در خونشان یکسان است شدت پرمویی متفاوتی دارند. برخی ا ز بیماران سابقه پرمویی در افراد خانواده یا فامیل را دارند. شروع ناگهانی پرمویی شدید در خانم های میان سال یا مسن نشانه بروز تومورهای تخمدان یا غدد فوق کلیه است و نیاز به بررسی کامل و دقیق تری دارد.
شایع ترین علت پرمویی در خانم ها سندرم تخمدان پلی کیستیک PCO است.در این بیماری تعداد زیادی کیست کوچک در تخمدان ها ایجاد می شود. تخمدان ها کمی بزرگ شده و تولید هورمون های مردانه افزایش می یابد. علائم بیماری از زمان بلوغ شروع می شود. هنوز علت دقیق این بیماری ناشناخته است.
احتمالا عملکرد طبیعی محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تخمدان دچار اختلال می شود.تشخیص تخمدان پلی کیستیک نیاز به معاینه بالینی ، آزمایشات هورمونی و سونوگرافی از تخمدان ها دارد. سونوگرافی از روی شکم یا از راه واژن انجام می شود.
در صورتی که بیمار دو معیار از سه معیار زیر را داشته باشد سندروم تخمدان پلی کیستیک مطرح می شود:
1-اختلال در عادت ماهانه به صورت پریود نشدن یا افزایش فواصل عادت های ماهانه
2- وجود حداقل 10کیست ریز 1یک تا 15 میلیمتری درهر تخمدان در سونوگرافی یا بزرگ شدن حجم تخمدان ها به بیش از 10 سانتیمتر مکعب.
3- پرمویی ،جوش صورت ، ریزش موهای سریا افزایش میزان هورمون های مردانه درآزمایش خون . مهم ترین ازمایش هورمونی اندازه گیری مقدار تستوسترون خون است. تستوسترون اندروژن اصلی بدن محسوب می شود. البته سایر هورمون های مردانه شامل اندروستن دیون و DHEA-Sنیز در بدن افزایش می یابد.
نکته جالب ان است که در بسیاری از بیماران میزان انسولین خون هم افزایش می یابد و گاهی از داروهای کاهنده مقاومت به انسولین مانند متفورمین در درمان این بیماری استفاده می شود. سندرم تخمدان پلی کیستیک نشانه های دیگری هم دارد. مثلا برخی از بیماران از تیره شدن پوست بدن در ناحیه پشت گردن ،زیر بغل ،کشاله ران و ارنج ها شکایت دارند. نیمی از بیماران چاق هستند. برخی از بیماران به خاطر عدم تخمک گذاری نابارور هستند و حدود 10% از خانم های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دیابت نوع دوم دارند.
نکته مهم ان است که پرمویی در زنان همیشه با افزایش تولید هورمون های مردانه همراه نیست. در تعداد زیادی از بیماران آزمایش های هورمونی طبیعی است ولی بدلیل افزایش حساسیت فولیکول های مو به هورمون مردانه با مشکل پرمویی مواجه شده اند. به تازگی مشخص شده است که میزان حساسیت موها نسبت به هورمون مردانه مربوط به آنزیمی است بنام 5-الفا-ردوکتاز که تستوسترون را به دی هیدروتستوسترون DHT تبدیل می کند.