عارضه freckle
عارضه کک و مک ، لکه های قهوه ای کم رنگ کوچک به اندازه 1 تا 2 میلی متر است و در اوایل زندگی ظاهر می شود. کک و مک تبدیل به خال نمی شود. رنگ کک و مک ها متفاوت است آنها ممکن است قرمز، زرد ، برنزه ، قهوه ای روشن و یا سیاه باشند.
اما همیشه از رنگ پوست اطراف خود تیره ترند چرا که آنها در نتیجه باقی ماندن رنگدانه های تیره به نام ملانین ایجاد می گردند . کک و مک نتیجه توزیع ناموزون و نامتوازن رنگدانه ملانین در پوست می باشد. به عبارت دیگر ناشی از ته نشین شدن نا متعارف ملانین در یک نقطه از پوست می باشد.
در ابتدا تعداد آن کم است ولی به مرور زمان و درصورتی که شخص مبتلا به پزشک مراجعه نکند یا راه های پیشگیری را رعایت نکند ، تعداد آن به تدریج زیاد می شود ، در بروز کک ومک عوامل ژنتیکی یا سرشتی کاملا دخیل است ولی عوامل محیط خصوصا نور آفتاب در بروز و تشدید آن کاملا اثر دارد ، عوامل هورمونی هم در بروز آن نقش دارد مثلا بعضی خانم هایی که باردار می شوند یا افرادی که به سن بلوغ می رسند افزایش تعداد کک ومک را کاملا حس می کنند ، در مواردی هم استرس و تنش های عصبی باعث تشدید کک ومک در افراد مستعد میشود.
هر کس آمادگی ژنتیکی برای ایجاد کک و مک را دارد باید حتما از کرم های ضد آفتاب استفاده نماید و حتی الامکان زمان قرارگرفتن در معرض تابش اشعه های خورشید را بکاهد. جهت درمان کک و مک هایی که از قبل روی پوست ایجاد شده اند چند راه وجود دارد:
۱-لایه برداری
به روش های مختلف شیمیائی وفیزیکی انجام می شود. ازکرم ها : ترتینوئین ، ازمحلول ها : پیلینگ با اسیدهای میوه (AHA ) ،از دستگاه ها : میکرودرم ابریژن. استفاده از این روش ها هم نیاز به صبر و تحمل دارد.
حقایقی در مورد میکرودرم ابریژن
۲-درمان لیزری
چند نوع لیزر، می توانند کک و مک ها را بطور موثر و مطمئن روشن تر و یا از بین ببرند. این روش یک روش ساده و مطمئن با درصد موفقیت بالا و کمترین درصد ریسک در ایجاد زخم می باشد.
۳-کرایو
یک نوع انجماد ملایم و خفیف با نیتروژن مایع که می تواند برای درمان کک و مک استفاده شود. به اصطلاح عامه مردم، فریزکردن هم گفته می شود. ولی نتایج حاصل از این روش بسیار ضعیف می باشد.